Får du leasa en hjälm, cykelvagn eller motionscykel? Svaret är nej och det beror på att Skatteverket har bestämt så i sitt förarbete till cykelförmånen och skriver i förarbetena om den skattefria cykelförmånen (proposition 2021/22:34): “I ordet cykel innefattas sådan utrustning som utgör fasta delar av cykeln, såsom lampa och lås. Skattefriheten omfattar däremot inte kringutrustning såsom hjälm, skor, cykelväskor eller släpvagn”. Det skrivs på sid 41 i propositionen. På samma sida står det också definierat vad som är att betrakta som en cykel, d.v.s.“De cyklar som omfattas är därmed fordon som är avsedda att drivas med tramp- eller vevanordning och inte är ett lekfordon samt eldrivna fordon med en tramp- eller vevanordning om elmotorn endast förstärker kraften från tramp- eller vevanordningen, inte ger något krafttillskott vid hastigheter över 25 kilometer i timmen och har en kontinuerlig märkeffekt som inte överstiger 250 watt. Elrullstolar, elsparkcyklar och segways omfattas inte av skattefriheten.”
Skatterådgivare som vi har varit kontakt med har bekräftat Skatteverkets linje med kommentaren att om arbetsgivaren erbjuder den anställde tillbehör som inte är nödvändiga för att den anställde ska kunna pendla med sin cykel (t.ex. hjälmar, cykelskor), betraktas tillbehören som separata skattepliktiga förmåner. I förarbetena till den lagstiftning där den skattefria cykelförmånen infördes (benämnd proposition 2021/22:34) finns en definition av vad som utgör en cykel. Vidare nämns exempel på vilken typ av tillbehör som anses vara nödvändiga för pendling och vilka tillbehör som inte anses nödvändiga.
För att följa Skatteverkets lagstiftning och våra skatterådgivares rekommendationer har vi därför valt att exkludera dessa typer av tillbehör från leasing och därmed i värderingen av cykelförmånen. Det är dock fritt fram att bekosta dessa som köp i samband med leasingen direkt från återförsäljaren.