Nedan följer en exempelkalkyl från vår kalkylator jämte en förklaring. Ni kan alltid själv knappa in egna värden i vår transparenta kalkylator.
Cykelns pris: 20 000 inkl moms
Marginalskatt: 50% (Ju högre marginalskatt desto mer förmånligt för anställd)
Inget servicepaket
Ingen arbetsgivarbidrag
Ja till skattereduktion.
Leasing Premie: 612,40 kr
Försäkring: 87,50 kr (går ej att välja bort)
Totalt: 700 kr inkl moms (företagets leasingkostnader)
Cykelförmånsvärdet: 234 kr
Skattereduktion på 250 kr gör att cykelförmånsvärdet blir 0 kr = skattefri förmån, inget förmånsvärde behöver då rapporteras till Skatteverket. Om förmånsvärdet överstiger avdraget på 250 kr tar man upp mellanskillnaden som cykelförmån i lönespecen och därmed i rapporteringen till Skatteverket.
Bruttolöneavdrag: 532,57 kr (avdrag på lönen innan skatt)
Bruttolöneavdraget täcker företagets utgifter för leasingen. Anledningen till att det är lägre än företagets totala leasingkostnader är för att vi även beräknar besparingar i arbetsgivaravgifter. Detta då företaget betalar mindre löneskatt när lönen går ner och för att inte företaget ska tjäna pengar på att den anställda tar en förmånscykel lägger vi till besparingen som ett bidrag till leasingkostnaden.
532,57 x 31.42% = 167 kr
532,57 + 167 kr = 700 kr (täcker företagets leasingkostnader så att förmånscykeln blir kostnadsneutral)
Nettokostnaden är sedan beroende av den anställdes marginalskatt. I det här fallet blir nettokostnaden 532,57 x (1-50%) = 266,28 kr.
Tar man en dyrare cykel så att ett förmånsvärde tillkommer beräknas besparingarna i arbetsgivaravgifter på mellanskillnaden mellan det som företaget tjänar på bruttolöneavdraget och det som företaget måste betala i arbetsgivaravgifter p.g.a. förmånen. Nettokostnaden tar då också i beräkning den skatt den anställde betalar på förmånen. Dock visas nettokostnaden endast för att ge en indikation till den anställde vad den faktiska kostnaden blir för cykeln.